Mina instruktioner till eventuella mottagaren =)
Det här skrev jag ihop när vår eventuella mottagare undrade vad rapportträningen innebär =D
Det blev en hel novell! Men ganska bra för mig själv att verkligen få tänka igenom hur träningen ska genom föras, och vad som kan bli problem:
Rapportträning inför lägrerapport.
Inför rapportträningen: vi umgås lite, ses och spårar ihop, går långpromenader ihop och liknande. Ingen egentlig träning, förutom kanske budföringar eller korta frispår nån gång.
Träningstillfälle ett:
Vi gör iordning en a station och binder upp hundarna. Jag tar kara och går iväg en sträcka på fem hundra meter. Gör iordning b-station, binder upp och skickar tillbaka. När hon är framme, uppbindning ca tre minuter, "uppvärmning" ca en minut, och sen sitta okopplad och tyst vid sidan ca en minut (på tävlingen är det tretti sekunder i koppel) , sen skicka tillbaka till b.
Jag och kara promenerar tillbaka till A. Vi fikar eller går hem.
Träningstillfälle två.
Ungefär likadant som träningstillfälle ett, med någon variation, Bereoende på hur hon verkar. Men kanske 700m grundsträcka och förlängning på 200m, allternativt kanske 1000 m grundsträcka bara, utan någon förlängning.
Träningstillfälle tre.
Ca femtonhundra meter grundsträcka. A stationen förflyttas ca 20-40m beroende på terräng, den ska vara inom synhåll från första a-stationen. Detta för att hon ska fortsätta känna nyfikenhet och inte vara så säker på att a stationen alltid finns kvar. ingen liggtid. Ingen förlängning med c-station.
Träningstillfälle fyra.
Grundsträcka ca1100m, förlängning ca400m. ingen liggtid.
Träningstillfälle fem.
Kanske försöka få till att andra hundar kan vara med? inte superviktigt. Tävlingsaktigt,
gärna att nån kan stå och räkna ner kanske, eller bara störa lite. Full tävlingssträcka.
Träningstillfälle sex
Smörträning! Lättsprungen bana kanske femhundra meter, kort liggtid, och lite mys och kel + fika på a stationen när träningen är avklarad. (Varken fysiskt psykiskt svår bana) Eventuellt andra hundar och människor med.
Vid varje träningstillfälle:
När hon är uppbunden på a ska vi (båda förarna) lämna a stationen. (för att titta på sändpunkten) Det ska vara i stil med en platsliggning, man ser till att hon ligger still och är lugn, lämna som vid platsliggning, ca 50 m vid öppen terräng, annars kortare. Det är viktigast att hon ligger still och är tyst. Det här kommer jag även intensivträna vid sidan av.
När detta är avklarat tar jag med kara ut till B.
Varje gång hon kommer in på station; först koppel på, sen gottis ur handen, sen riktigt gottis ur skålen. Sen uppbindning och man kan lämna henne en stund liggande också, som ovan.
Aldrig ropa på henne för att hetsa när hon är på väg in på stationen, om hon inte verkligen ser förvirrad ut, eller ser ut att vilja vända. Så länge hon är på väg in i full fart kan man säga i normal samtalston, åå va duktig, på ett lungt och gulligt sätt.
När man ställer upp på sändpunkten: gå dit i fotposition. (på tävling är det inget krav att det ska va ett snyggt fot, men på våran träning ska det iaf var hyfsat. Stretar hon får hon inte gå. Man kan mata henne också på framföringen på träning(inte på tävling). Allt för att framföringen ska se lugn och stabil ut, så gott det går hehehehe.
När man gjort halt vid sändpunkten ska hon ju helst sätta sig själv som vid fotgående, annars säg fot. Ser hon stabil ut är det bara att ta loss koppel och halsband och vänta en minut innan man skickar. Ser hon ut att vilja tjyva kan man säga "duktig sitt kvar" med en vänlig bestämd röst. På tävling ska man vara helt tyst, men hellre säga sitt kvar om hon ser ut att vilja dra. Vet inte hur mycket poängavdrag det är, men det är det ju värt oavsett.
Vid ett av träningstillfällena kanske något längre liggtid, iaf på någon av stationerna. Det bästa vore ju om träningen kunde ske inom ca 4-5 veckor innan tävlingen, så att hon har förra träningen i någotsånär färskt minne hela tiden. Inte hela världen om det blir ett längre uppehåll någon gång heller.
Eventuella problem som kan dyka upp.
Tjyvstart. Försök att kalla tillbaka henne. Om hon kommer tillbaka då, massor av gotter och beröm. Börja om igen.
Startskall: Exakt samma som ovan.
oljud vid station: försök få tyst på henne=) Vid stationen brukar hon skälla vid två olika tillfällen; vakt och när man lämnar henne vid trädet. Vakten är svårast, ser du att någon kommer kan du försöka avleda. På tävling likaså. Massa godis osv... försöka säga tyst kan man ju också göra, men svårt ibland. Bästa är om man hinner avleda innan. Lämning vid trädet tror jag att jag kommer tillrätta med genom massa träning.
När hon kommer in på station, så lär hon försöka smita till sin gotteskål direkt. Inget jätteallvarligt, lite tidsslöseri bara egentligen. Om hon blir förjävlig med det kan vi ha gotteskålen( med lock) vid våra fötter när hon kommer in på stationen, och sen ta med henne och gotterna till trädet innan hon får dem.
Inget du behöver tänka på, men kanske intressant att veta ändå, som jag och kara kommer att träna separat:
Spår, både vanliga och frispår när jag får tag på figge. uppbindning och platsliggning i skogen, både med och utan andra hundar.
Konditionsträning. Cykling och långa inkallningar i uppförsbacke(hammarbybacken kanske?) Klättring. Gå fot i skogsmiljö. Lydnadsträningen inte att förglömma=)
På tävlingsdagen kommer det att gå till enligt följande:
Jag kliver upp vid halvfyra och matar karan ordentligt och går en långpromenad. Vi hämtar dig vid femtiden drygt. Vi är förhoppningsvis på plats i flen vid halvsju.
Vi knatar runt på klubbområdet. och kollar att det inte finns nåt läskigt eller intressant där.
Efter att lottning och transport till a-stationen är avklarade blir vi anvisade ett träd, och nästan direkt man bundit upp hunden blir man kallade av tävlingsledaren att komma och titta på sändpunkt och femtimetersgränsen som är utmärkt mm. Då ska kara vara tyst och stillsam vid sitt träd. Med lite tur är sändpunkten inom synhåll från hennes träd, här är det största risken att hon inte kan vara tyst, därav all träning på "platsliggning" i skogen.
Sen knatar jag och de andra iväg till B-stationen. Under tiden laddar du en gotteskål som får finnas synligt vid hennes träd, inte vid mottagningspunkten.
Sen är det bara att vänta. Du får hålla reda på startordningen och se till att vara klar när hunden innan kommer in. Det kan hända att hunden innan vänder, så kan vara bra att vara klar och beredd så fort som möjligt.
När kara kommer är det koppel på så fort som möjligt. Det kan mycket väl hända att hon springer förbi dig till sitt träd, då kutar du efter och kopplar så fort som möjligt bara... det gör inte så mycket. Klockan stannar när du har hunden "under kontroll".
När du fått tag i henne tar du ut lappen ur rapporthalsbandet. Det enklaste är att ta av hela rapporthalsbandet, det blir lätt fumligt att hålla reda på en sprattlande kara samtidigt som man pillar med locket vid halsen.
När domaren fått sin tidlapp är det bara att gå till sitt träd, ge henne gotter ur skålen, gulla lite, se om hon vill dricka, och hålla reda på startordningen. När hunden innan blivit skickad, är det tre minuter kvar tills du ska skicka. en tävlingsledare ropar ut när det är två minuter kvar. Då kopplar du loss henne från trädet, när det är en minut kvar börjar du gå (fot) mot sändpunkten, där du ska sitta kopplad i tretti sekunder. Tävlingsledaren säger till då och då hur många sekunder det är kvar. När det är några sekunder kvar tar du av halsbandet, ev säg duktig sitt kvar. Du skickar när tävlingsledaren sagt "sänd". Då säger du marsch =) Under nerräkningen försöker du att titta i sändriktningen, men snegla ner och se så hon ser ok ut. Skulle hon titta åt ett annat håll när de säger sänd, vänta tills hon vänder huvudet i rätt riktning innan du skickar. Några sekunder hit eller dit gör inget.
skicken ser ut: B - A (1100m) och A-C (1100+400m förlängning)
Sen är det bara att be till gud att lydnaden fungerar. Du måste vara utom synhåll vid budföringen dessutom=)
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home